Šipак

Šipak je plod biljke divlje ruže (Rosa canina). Plod sipka je obično crvene ili narandžasto crvene boje. Poznat je po visokom nutritivnom sadržaju i vekovima se koriste u razne kulinarske i medicinske svrhe.

 

Nutritivne prednosti šipka

Šipak je bogat izvor vitamina, minerala i antioksidanata. On je posebno bogat vitaminom C. Šipak takođe sadrži vitamin A, vitamin E, vitamin K i nekoliko vitamina B. Pored toga, sadrže minerale kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i cink.

 

Zdravstvene koristi i upotreba šipka

Podrška imunitetu: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, šipak se često koristi za jačanje imunološkog sistema i zaštitu od prehlade, gripa i drugih infekcija.

 

Antioksidativna svojstva

Antioksidansi u plodovima šipka pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u telu, potencijalno smanjujući rizik od hroničnih bolesti i usporavajući procese starenja.

 

Zdravlje kože

Ulje šipka, ekstrahovano iz semena šipka, poznato je po svojim hidratantnim i podmlađujućim svojstvima. Često se koristi u proizvodima za negu kože za promovisanje zdrave i blistave kože.

 

Anti-inflamatorni efekti

Šipak ima antiinflamatorna svojstva, što ih čini korisnim za stanja poput artritisa i bolova u zglobovima.

 

Zdravlje za varenje

Čaj ili ekstrakti šipka mogu pomoći u smirivanju problema sa varenjem i olakšanju opstipacije.

 

Lek protiv prehlade i gripa

Šipak se tradicionalno koristi za pravljenje biljnih čajeva ili sirupa koji mogu da ublaže simptome prehlade i gripa, kao što su bol u grlu i kašalj.

 

Kulinarska upotreba šipka

Osim u lekovitim svojstvima, šipak se može koristiti i u raznim kulinarskim kreacijama, posebno u obliku džemova, želea, sirupa i biljnih čajeva..